söndag 11 december 2011

Inget mer jäkt efter pepparkaksdräkt

Den 10-åriga dottern ville vara pepparkaka på Lucia. Och efter att ha letat och letat och letat, först efter pepparkaksdräkter i storlek 134/140 som bara fanns i mindre storlekar för små barn. Sedan övergick jag till att leta efter bruna kläder i hennes storlek. Allt utan framgång. 

Så, till slut bestämde jag mig för att sy en pepparkaksdräkt till henne. Två meter brunt tyg. Fem knappar. Sex meter band för kristyr. Och en trådrulle. Allt detta inhandlades.



Tio timmar senare var dräkten klar! 

Till byxorna följde jag mönstret som jag skrivit om i det här inlägget. Den enda skillnaden var att jag tog en vit mudd till midjan istället för resår och gjorde byxorna några centimeter längre.

Överdelen sydde jag i ett svep (utan livdel och ärmar) efter en tröja som jag nålade fast direkt på tyget och klippte ut med cirka två centimeters sömnsmån.

Till sist dekorerade jag dräkten med ett vågigt band och knappar som på bilden. Och pepparkakan var säkrad till Lucia! Slutet gott, allting gott!

torsdag 8 december 2011

...och tre nya mobilfodral

Tre nya iphonefodral fick komma till världen en kylig decemberkväll för att skickas till några nära och kära i landet långt borta. 

onsdag 7 december 2011

Färglada barnbyxor för ljus i vintermörker

Närbild på byxorna som har fickor i sidorna och dragkedja med knapp fram. Tyget hittade jag på Olssons tyger.

Byxorna sydde jag till min fyraåring som glatt provade dem och frågade om hon fick ha de på dagis. Det var bara det att jag hade "glömt" sy i hällor för skärp, så byxorna hasade visst ner lite väl ofta. Så, det var bara att sprätta upp linningen och sy på hällor och vips satt de riktigt bra (efter tre veckor...).

Byxorna är sydda i storlek 104 efter dessa mått:
Midjevidd: 54 +2 (rörelsevidd) = 56 /4 = 14 mönstermått
Stussvidd: 60 + 6 (rörelsevidd) = 66/4 = 66,5 mönstermått
Stusslängd: 18
Byxlängd: 58
Knähöjd: 32
Knävidd: 26 + 10 (rörelsevidd) = 36/2 = 18 mönstermått
Benvidd: 36/2 = 18 mönstermått

Byxorna är sydda efter beskrivning i Klädskolans sykurs åttonde lektion.

måndag 28 november 2011

Små kompisar att hålla i handen


10-åringen kom hem och berättade att alla i hennes klass hade fått småkompisar och visade stolt upp en småkompis (en orange) som den jätteduktiga killen i skolans atelje hjälpt henne att sy. Den var av plyschtyg som de hade fyllt med sand. Men, den läckte sand och dottern var jätteledsen över det och bad mig att sy en ny till henne och visade mig hur jag skulle göra. Som tur var hade jag plyschtyg hemma. Och den nya kompisen fyllde vi med quinoa istället. Eftersom de båda småsyskonen hemskt gärna också ville ha varsin småkompis så fick jag sy två till. Jättelätta och roliga att sy, särskilt som de blev så uppskattade. Den natten sov tre barn med varsin liten vän att hålla i handen. 

Glada fodral för iphone

Här har jag sytt två iphone-fodral av vaxdukar och ett innertyg. Jätteroliga och lätta att sy. Till på köpet blev de vattentäta. Beskrivning till denna och nitton andra iphone-fodral hittade jag på http://tipnut.com/phone-covers-cases/.

måndag 22 augusti 2011

Kjol med våder


Här har jag sytt en A-formad kjol med fyra våder av ett italienskt vitprickigt tyg på svart botten som jag hittade på symässan i Älvsjö förra året (minns inte vem som sålde tyget, men minns att det var italienskt). Kjolen har linning och dragkedja (18 cm) och knapp i vänster sida.

Beskrivningen är gjord efter sjätte lektionen i Klädskolans kurs "Alla kan sy", men med en del justeringar. I ursprungsbeskrivningen hade kjolen åtta våder, men eftersom jag bestämt ville ha en A-formad kjol så valde jag istället fyra för att vara på den säkra sidan. Jag valde även att skippa hällor och foder i min kjol eftersom jag inte tyckte att det behövdes.

Så här ser kjolen ut bakifrån.

Så här gör du mönster till en kjol med våder (min kjol har ca 38 i storlek):
  • Mät först midja och stuss. För mig blev måtten 75 cm respektive 92 cm.
  • Dela midjevidden och stussvidden i fyra (eftersom det ska bli fyra våder). Det blir då mönstermåtten.
    För midjevidden: 75/4 = 18,75 cm i mönstermått.
    För stussvidden: 92/4 = 24 cm i mönstermått.
  • Därefter bestämmer du vilken längd du vill ha på kjolen. Jag valde att kjolen skulle gå ca 10 cm under knäna. Måttet blev då 56 cm.
  • Rita sedan ut en linje i kjolens längd på ett mönsterark (56 cm) = mittlinjen.
  • Därefter ritar man ut midjelinjen allra överst på linjen du ritat ut, mittlinjen. Linjen ska vara midjeviddens mönstermått, dvs 18,75 cm, lika uppdelat på varje sida om linjen. Linjen kan formas som en skål, ca 1 cm upp i varje ände. Strecken du ritat ut ser nu ut ungefär som ett T.
  • När det är klart ritar du ut en horisontell linje (stusslinje) ca 20 cm nedanför midjelinjen. Då ska du använda stussviddens mönstermått (i mitt fall 24 cm) och rita ut linjen lika uppdelat på varje sida om  mittlinjen, dvs. 12 cm på varje sida.
  • Fållinjen (nederst på kjolen) ska i sin tur se ut som ett uppochnedvänt T, där den undre linjen (liksom midjelinjen) formas som en skål ca 1 cm upp i varje ände (liksom midjelinjen).
  • Sedan drar man ett rakt streck från översta punkten på midjelinjen ned till fållinjen på båda sidor. Vips har du ett mönster till en våd.
  •  Klipp ut fyra likadana våder av tyget med ca 2 cm sömnsmån för midje och vådsömmarna (de yttre sömmarna). Placera varannan våd upp och varannan våd ned på tyget för att utnyttja hela tyget. 
  • Innan du syr ihop våderna i varandra tråcklar du upp fållen lika mycket på varje våd (ca 2 cm)eftersom formen på våderna nedtill inte får försvinna för då försvinner även formen på kjolen.
  • Sy därefter ihop våderna med varandra, rätsida mot rätsida. I en av vådsömmarna lämnar du öppet för blixtlås 18 cm från midjemarkeringen (eller så långt som ditt blixtlås är).
  • Vik kanterna i blixtlåsöppningen och sy nära dess kant.
Linningen gör du så här:
  • Linningen ska vara ca 5 cm bred (för att sedan vikas dubbelt och bli 2,5 cm). Längden ska vara samma som midjemåttet, 75 cm för mig + 2 cm på varje sida för över- respektive underknäppning, dvs. totalt 79 cm. Klipp ut linningen med 1 cm sömnsmån på alla håll och kanter.
  • Använd linningsstyvnad som du lägger i mitten på avigan av det utklippta linningtyget och sedan stryker fast.
  • Därefter viker du linningen dubbel med avigsidan utåt.
  • Sy kortsidorna med raksöm på linningen ca 5 mm från kanten.
  • Vik sedan linningen dubbel, nu med avigsidan utåt. Klipp ett jack i nederkanten på linningen ca 2 cm in från vardera kortsida, som ett ^ och runda av hörnen.
  • Vänd linningen med rätsidan utåt. Stryk linningen. Därefter kanttråcklar du vikningen och sömmarna i linningen. 
Sy sist ihop kjol och linning:
  • Nåla nu fast linningens utsida mot kjolens rätsida och se till att lika stor del av linningen sticker ut på varje sida om blixtlåsöppningen. Sy fast linningen på kjolen.
  • Därefter syr du i blixtlåset.
  • Sist syr du i knapp och knapphål i linningen (på de delar som sticker ut på var sida om blixtlåsöppningen), till exempel kan du titta på beskrivning som följer med symaskinen hur man syr ett knapphål.
  • Klart och dags för dans!

lördag 28 maj 2011

Prickig 50-talsklänning med midjeresår


Den här klänningen är inspirerad av en klänning som jag köpte på en loppis en gång och har lite 50-talsstuk över sig. Tyget till klänningen hittade jag på en Syfestival på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Jag klippte ut delarna till klänningen genom att nåla fast ursprungsklänningen på det dubbelvikta tyget med avigsidan ut och lade till ca 2 cm i sömnsmåner runt om utom i fållen där jag lade till ca 6 cm sömnsmån.

Sedan klippte jag ut delarna till klänningen, en överdel och en kjol. På överdelen sydde jag ihop axel- och midjepartierna och på kjolen sidsömmarna. Därefter kastade jag över kanterna.

Överdel till klänningen

Kjolunderdel


För att sy ihop de två delarna lade jag linnet med rätsidan utåtvänd inuti kjolen, alltså räta mot räta. Därefter gjorde jag en raksöm ca 2 cm in från kjolens midjekant. Och ytterligare en söm ca 4 cm från kjolens midjekant för att kunna trä in en resår mellan sömmarna. Jag lämnade en liten glipa öppen för att kunna trä in resåren.

För att kragen och sprunden på klänningen ska hålla formen behövde den förstärkas med ett mellanlägg som jag strök på runtom.



Därefter sydde jag på ca 4 cm tyg längs med krage och sprund som sedan pressas in på insidan av klänningen. För att få formen på tyget till sprund/krage lade jag ett smörpapper över sprunden och ritade av formen.

Så här ser klänningen ut framifrån.

Och så här ser klänningen ut bakifrån.

fredag 27 maj 2011

Dubbel syglädje

Presentkort till mig på Sidencarlson från mina härliga kollegor. Nu ska det sys! 

Knappnålar för sylyx.

söndag 1 maj 2011

Snurrkjol i muffinstyg


En snurrkjol som är enkel och snabb och rolig att sy. Beskrivning av hur man syr en snurrkjol och gör ett eget mönster till kjolen finns på bloggen Att sy en Gecko.

Sommarklänning för en 4-åring

I muffinstyg blev denna klänning perfekt att ha på barnkalas för en fyraåring.

Klänningen som ingår i lektion 5 i klädskolans sykurs består av tre tygstycken, axelband och utanpåfickor och är relativt enkel att sy.


Det behövs tre mått för klänningen: Överviddsmått, dvs. precis under armarna och ovanför bysten, stussvidd, dvs. där låren är som tjockast och plagglängd.

Jag gjorde klänningen i storlek 104 och då blev det dessa mått:
  • Övervidd 56 cm/2 = 28 cm mönstermått
  • Stussvid 62 cm + 10 cm i rörelsevidd = 72 cm/2 = 36 cm mönstermått
  • Plagglängd ca 54 cm
Så här stora blir de olika plaggdelarna:
  • Besparingen (översta plaggdelen som hålller axelbanden) = 4 cm bred (* 2 = 8 cm eftersom den ska vikas dubbel) och 28 cm vid
  • Livets längd = halva plagglängden dvs. 54 cm/2 = 27 cm,
    Livets vidd = stussvidden dvs. 36 cm
  • Kjolens längd = halva plagglängden minus besparingens mått, dvs. 54 cm/2 = 27 cm - 4 cm = 23 cm. Kjolens vidd = livets vidd + 12 cm till rynkor, dvs. 36 cm + 12 cm = 48 cm
  • Axelband = 20 cm långa och 2 cm breda (sys av dubbelt tyg och ska vara två stycken)
  • Ficka = 12 cm * 10 cm (sys av dubbelt tyg)
Börja med att vika och nåla tyget dubbelt med rätsidan in.
Mät sedan ut plaggdelarna på tyget och krita eller nåla. Beräkna ungefär 1 cm för sömsmåner för alla sömmar, 4 cm till fållen (längst ner på kjolen) och 2 cm för axelbandens båda kortsidor.
Klipp ut delarna.


Överdel på klänning (axelband, besparing och översta delen på livet)

Sy först ihop besparingen i sidsömmarna, vik sedan tyget dubbelt med rätsidan ut.
Sy sedan livet, börja med sidsömmarna. Sy i dubbla rynktrådar med ca en halv cm mellanrum  (ställ in på längsta stygnlängden, sy en raksöm, dra åt och dra i under- eller övertråden så rynkas tyget.)


Sköna fickor

Nästa steg är att sy ihop kjolen. Detta görs i sidsömmarna. Sy därefter i dubbla rynktrådar (se ovan).

Sy sedan i fickorna. Vik fickan dubbel med rätsidan av tyget in och sy ihop kanterna. Vänd sedan ut rätsidan och kanttråckla längs sömmarna.

Nästa steg är att sy axelbanden. Det ska först vikas dubbelt med den räta sidan in. Sy den söm som går längs med. Vänd sedan ut rätsidan och kanttråckla längs med sömmen så att den kommer mitt på vikningen.

Därefter ska besparingen sys. Se till att livet är rynkat så att det passar besparingens vidd. Lägg besparingens rätsida mot livets rätsida och sy.

Fickorna ska placeras precis intill livets sidsöm. Den osydda kortsidan på fickan placeras kant i kant med livet. Sy fast fickan med sömmar längs med sidorna.

Sy sedan ihop livet med kjolen. Rynka kjolens vidd så att den passar livet. Placera tygstyckena räta mot räta. Var noga med att sidsömmarna stämmer med varandra. Sy livsömmen från kjolens rynkade sida.

Axelbanden ska sys mot besparingens insida ca 5 cm in från vardera sidan. Beräkna ungefär 2 cm till sömnsmåner vid varje kortsida.

Prova. Sy till sist upp fållen på kjolen till en passande längd.

lördag 2 april 2011

Plyschklänning i turkost med korta resårärmar

Denna klänning är sydd i ett turkost plyschtyg från mjukatyger.se. I den fjärde lektionen i Klädskolans kurs "Alla kan sy" ska man sy en jacka med dragkedja. Själva huvudpoängen är att lära sig att sy ärmar. Eftersom man är fri att göra om mönstret lite som man vill och eftersom jag älskar klänningar valde jag än en gång att sy en klänning. Och resultatet syns här ovan.

Jag började att klippa ut tyget till klänningen på samma sätt som jag gjorde i mitt tidigare inlägg "Klänning med sprund".

Så här gjorde jag mönster till ärmarna
De mått man behöver för att göra ett ärmmönster är ärmhålslinjen och ärmlängden. Så här var mina mått (jag har storlek M/38):
  • Ärmhålslinjen: 56 cm (mönstermått: 14 cm)
  • Ärmlängden: 24 cm (mönstermått: 24 cm)
På ett smörpapper eller mönsterark, rita en ca 38 cm rak linje. I mitten på den raka linjen, rita en rak linje 24 cm upp. Från bottenlinjens kanter ritar du 10 cm upp och ca 2 cm ut på varje sida. Därefter ritar du en rund linje mellan toppens punkt och sidlinjernas högsta punkt = ärmkullens linje. Gör ett tvärmärke på ärmkullens mitt som ska stämma mot axelsömmen när man sedan syr tyget.

Mönster till ärm

När man klipper ut ärmmönster kan man ha en sömnsmån på ca 2 cm. När tyget för ärmen sedan ska sys på är det lättast att först nåla fast tyget på klänningen innan man syr ihop ärmen.

Mina ärmar var lite för breda så jag klippte av några centimeter, hur mycket jag skulle klippa såg jag när ärmarna sytts fast vid klänningen.

Därefter är det dags att sy färdigt ärmarna och göra en resår i nederkanten. På min klänning vek jag in ca 1 cm av tyget och sydde sedan en raksöm ca 0,5 cm in på tyget. Därefter trär man i ett smalt resårband men hjälp av en säkerhetsnål.

Ärm i närbild, med resår

Till sist sydde jag i en knapp som dekoration.

tisdag 15 februari 2011

Klänning med sprund

I Klädskolans tredje lektion i kursen "Alla kan sy" skulle man sy en ledig väst. Jag valde att sy en variant av västen som blev en klänning med helt framstycke, och sprund i halsen.

Det härligt glada och blommiga tyget, "Malena", hittade jag på IKEA. Så här ser klänningen ut när den är färdigsydd (eventuellt kommer jag komplettera med ett litet broderi i halsen):



Först ritade jag upp mönstret på mönsterpapper (som man gör i kursen, själv brukar jag alltid rita formen fritt på tyget med andra klänningar som mallar).

Mått som kan vara bra att ha koll på här är bystvidd, stussvidd, rygglängd och plagglängd. Till stussvidden och bystvidden lägger man till ca 14 cm i rörelsevidd. Dessa delar man sedan i fyra för att få mönstermåtten. I min klänning sydde jag in ytterligare 2 cm på sidsömmarna och sydde in två veck (0,5 cm vardera) i ländryggen för att /klänningen skulle passa min form bättre, så min rörelsevidd var ca 10 cm till slut.

Jag har storlek S/M och för mig ser måtten för klänningen ut så här:
Bystvidd = 81 (+ 14 cm rörelsevidd = 95 cm), Mönstermått = 81/4 ~ 24 cm
Stussvidd = 93 cm (+ 14 cm rörelsevidd = 107 cm). Mönstermått = 107/4 ~ 27 cm
Rygglängd = 40 cm
Plagglängd = 88 cm

När mönstret var uppritat och urklippt placeras mönsterdelarna ut på tyget. Tyget lade jag som en dubbelgarderob med vikning i kanterna och stadkanter kant mot kant i mitten av tyget (se bild nedan)



Jag lade ut framstycke, bakstycke och infordringar till hals och ärmhålor, men det är bättre att vänta med att klippa ut infordringarna tills formen är helt klar och man har provat klänningen (t.ex. genom att använda smörpapper som man lägger på klänningen och ritar av ca 3 cm på insidan av tyget, se markeringar ovan).

Sömnsmåner lade jag till ca 2 cm vid hals och armhål, 3 cm för axel och sidsömmar och ca 5-6 cm till fåll.

Därefter tråcklade jag ihop mönsterdelarna (framstycke och bakstycke) med symaskinen och provade klänningen. För att tråckla på maskin använde jag högsta stygnlängd (4) och lös trådspänning (1), så blir det lätt att sprätta sedan.

I min klänning gjorde jag en större halsringning än på mönstret och klippte ett jack, ca 7 cm långt i halsringningen för att få igenom huvudet.



Nästa steg var att sy infordringar till hals och ärmhålor. Först ritade jag ut delarna på smörpapper genom att lägga smörpappret på klänningen och följa klänningens form och sedan lägga till 1 cm för sömnsmåner på vardera sida.

Därefter sydde jag ihop bakstycke och framstycke på infordringarna och nålade därefter infordringstyget rätsida mot klänningens rätsida. Steget därefter var att sy fast infordringarna. Sedan vänder man infordringarna inåt och tråcklar för hand fast dem så att sömmen ligger i kanten. Därefter stryker/pressar man sömmarna.

I halsen var det ganska knepigt att få till infordringen till sprunden (jacket), så jag avslutade där med att sy från rätsidan någon millimeter från kanten bara i sprunden för att få till det. Jag funderar på att köpa ett smalt broderband och lägga i halsen för att göra det ännu snyggare.

Nästa lektion är att göra en jacka med krage. Klänningsälskare som jag är väljer jag istället att göra en klänning med korta ärmar och fickor fram.

söndag 30 januari 2011

Orangeblommigt påslakan från Myrorna - vad blir det av ljuva drömmar?

Jag hittade ett härligt och varmt orange barnpåslakan på Myrornas för en billig penning, som kanske kan förvandlas till något som kan liva upp vintern en aning. Hmm, funderar på vad jag ska göra ska bli av det... En kort klänning eller en muddkjol kanske?

Retroblommig mysbyxa med fickor

Nu var det dags att sy ett par mysbyxor med resår i midjan och fickor (andra lektionen i Klädskolans sykurs). Jag bestämde mig för att sy ett par byxor till 9-åriga dottern. Jag grävde i min sykista och hittade detta blommiga tyg som föll i god jord hos henne.  


För mönstret till byxorna behöver man mäta stussvidden (och till det lägger man ca 4 cm i rörelsevidd som blir plaggmåttet) och sedan den benlängd som man önskar ha på byxorna. För dessa byxor räknade jag till 73 cm i stuss (inkl rörelsevidd) och 79 cm i byxlängd. Storleken blir då ungefär 128/134.

Här nedan är framstycke, bakstycke och fickor utklippt och klart för byxorna.

Fickor hade jag inte sytt tidigare, så det var en ny och trevlig upplevelse eftersom det inte var svårt att göra och samtidigt gjorde de byxorna mer byxiga och sköna. Fickorna ritar man på mönstret/tyget med fri hand. Det som man kan tänka på är att de ska vara lika stora som öppningen i byxorna + 2 cm, i det här fallet ca 12 cm och inte bredare än 10 cm, så att fickan blir lagom för en barnhand.


Sömnsmånerna vid tillklippningen var ungefär 4 cm vid midjan, 3 cm för bensömmar och sidsömmar och 2 cm för mitt/grensömmar (vid rundeln på tyget). Ingen sömnsmån behövs för fickorna.

Därefter nålar man fast framstycke mot bakstycke mot varandra med rätsidan av tyget in och syr eller tråcklar ihop (lämnar öppet för fickorna där uppe).

Nästa steg är att sy midjan med två längor (en där uppe ca 0,5 cm in mot kanten och en ca 3 cm ner). Här vek jag ner ca 4 cm av tyget i midjan och trädde jag sedan i en resår som var ca 2 cm bred. 


För att sy upp fållen i byxbenen använde jag så kallade blindstygn som inte syns från tygets rätsida. Då viker man tyget i två-tre veck och syr från insidan av tyget. Jag hittade en beskrivning för min symaskin.



Så här såg byxorna ut när de var klara. Och dottern tyckte att de var jättesköna! Så kanske det blir fler av dessa i framtiden...


måndag 10 januari 2011

Kjol med dragkedja, knapp och foder - första lektionen avklarad i klädskolans sykurs

För ett par veckor sedan anmälde jag mig till Klädskolans distanskurs "Alla kan sy", just för att tvinga mig att sy mer och lära mig mer om hur man "ska" sy. Den första lektionen bestod i att rita av ett kjolmönster och sy en klassisk kjol med dragkedja och knapp och foder på insidan. Det var första gången jag sydde något efter ett mönster. Tidigare har bara klippt ut tyg efter vissa favoritplagg eller klippt på måfå efter en idé jag har i huvudet.

Första steget var att bestämma mig för vilka tyger och knappar jag ville ha till kjolen. Så, jag gick till tygaffären och efter en stunds funderande och vankande av och an i affären valde jag ett svart sammetstyg, till kjolfoder använde jag ett svartprickigt glansigt tyg med vit botten och till sist en prickig knapp som pricken över i:et.

Tyger och syattiraljer inköpt till kjol

Nästa steg var att rita upp mönstret på ett mönsterpapper efter mina egna kroppsmått och sedan klippa ut tyget efter mönstret.


Sedan var det bara att sätta igång att sy. Det första steget var att tråckla ihop kjolen för att sedan göra den första provningen. Det visade sig att kjolen var stor som ett tält på mig och ungefär tre storlekar för stor trots att jag gjort mönstret efter mina kroppsmått.... Hmmm, hur kunde det gå till? Så, det var bara att ta saxen och klippa ner kjolen rejält på både bredden och längden tills den började passa min kropp och inte en jättes. Efter att ha tillbringat några dagar vid symaskinen fick jag till slut ihop min kjol med foder och dragkedja och allt. Men jag har nog aldrig sytt så noggrannt i hela mitt liv.

Kjolen i sin helhet.


Knappdetalj på kjolen

Insidan på kjolen.