söndag 30 januari 2011

Orangeblommigt påslakan från Myrorna - vad blir det av ljuva drömmar?

Jag hittade ett härligt och varmt orange barnpåslakan på Myrornas för en billig penning, som kanske kan förvandlas till något som kan liva upp vintern en aning. Hmm, funderar på vad jag ska göra ska bli av det... En kort klänning eller en muddkjol kanske?

Retroblommig mysbyxa med fickor

Nu var det dags att sy ett par mysbyxor med resår i midjan och fickor (andra lektionen i Klädskolans sykurs). Jag bestämde mig för att sy ett par byxor till 9-åriga dottern. Jag grävde i min sykista och hittade detta blommiga tyg som föll i god jord hos henne.  


För mönstret till byxorna behöver man mäta stussvidden (och till det lägger man ca 4 cm i rörelsevidd som blir plaggmåttet) och sedan den benlängd som man önskar ha på byxorna. För dessa byxor räknade jag till 73 cm i stuss (inkl rörelsevidd) och 79 cm i byxlängd. Storleken blir då ungefär 128/134.

Här nedan är framstycke, bakstycke och fickor utklippt och klart för byxorna.

Fickor hade jag inte sytt tidigare, så det var en ny och trevlig upplevelse eftersom det inte var svårt att göra och samtidigt gjorde de byxorna mer byxiga och sköna. Fickorna ritar man på mönstret/tyget med fri hand. Det som man kan tänka på är att de ska vara lika stora som öppningen i byxorna + 2 cm, i det här fallet ca 12 cm och inte bredare än 10 cm, så att fickan blir lagom för en barnhand.


Sömnsmånerna vid tillklippningen var ungefär 4 cm vid midjan, 3 cm för bensömmar och sidsömmar och 2 cm för mitt/grensömmar (vid rundeln på tyget). Ingen sömnsmån behövs för fickorna.

Därefter nålar man fast framstycke mot bakstycke mot varandra med rätsidan av tyget in och syr eller tråcklar ihop (lämnar öppet för fickorna där uppe).

Nästa steg är att sy midjan med två längor (en där uppe ca 0,5 cm in mot kanten och en ca 3 cm ner). Här vek jag ner ca 4 cm av tyget i midjan och trädde jag sedan i en resår som var ca 2 cm bred. 


För att sy upp fållen i byxbenen använde jag så kallade blindstygn som inte syns från tygets rätsida. Då viker man tyget i två-tre veck och syr från insidan av tyget. Jag hittade en beskrivning för min symaskin.



Så här såg byxorna ut när de var klara. Och dottern tyckte att de var jättesköna! Så kanske det blir fler av dessa i framtiden...


måndag 10 januari 2011

Kjol med dragkedja, knapp och foder - första lektionen avklarad i klädskolans sykurs

För ett par veckor sedan anmälde jag mig till Klädskolans distanskurs "Alla kan sy", just för att tvinga mig att sy mer och lära mig mer om hur man "ska" sy. Den första lektionen bestod i att rita av ett kjolmönster och sy en klassisk kjol med dragkedja och knapp och foder på insidan. Det var första gången jag sydde något efter ett mönster. Tidigare har bara klippt ut tyg efter vissa favoritplagg eller klippt på måfå efter en idé jag har i huvudet.

Första steget var att bestämma mig för vilka tyger och knappar jag ville ha till kjolen. Så, jag gick till tygaffären och efter en stunds funderande och vankande av och an i affären valde jag ett svart sammetstyg, till kjolfoder använde jag ett svartprickigt glansigt tyg med vit botten och till sist en prickig knapp som pricken över i:et.

Tyger och syattiraljer inköpt till kjol

Nästa steg var att rita upp mönstret på ett mönsterpapper efter mina egna kroppsmått och sedan klippa ut tyget efter mönstret.


Sedan var det bara att sätta igång att sy. Det första steget var att tråckla ihop kjolen för att sedan göra den första provningen. Det visade sig att kjolen var stor som ett tält på mig och ungefär tre storlekar för stor trots att jag gjort mönstret efter mina kroppsmått.... Hmmm, hur kunde det gå till? Så, det var bara att ta saxen och klippa ner kjolen rejält på både bredden och längden tills den började passa min kropp och inte en jättes. Efter att ha tillbringat några dagar vid symaskinen fick jag till slut ihop min kjol med foder och dragkedja och allt. Men jag har nog aldrig sytt så noggrannt i hela mitt liv.

Kjolen i sin helhet.


Knappdetalj på kjolen

Insidan på kjolen.