tisdag 10 april 2012

Virkade baskrar

Min virkvurm har inte gått över. De lediga påskdagarna ägnade jag mig åt att virka två baskrar till mina tjejer. Jag hade först tänkt svänga ihop en vanlig rundvirkad grytlapp, men i takt med att den växte väcktes istället tanken på att göra en basker. Och så här blev resultatet. 





Ungefär så här virkade jag baskrarna:
Varv 1 började jag med att göra två luftmaskor och gjorde sedan cirka fyra fasta maskor i den första luftmaskan.

Varv 2 gjorde jag två fasta maskor i varje maska. 

Varv 3 fortsatte jag virka i samma färg där jag gjorde några extra fasta maskor under varvet. 

Varje varv började jag med att göra en extra luftmaska. Och varje avslutat varv gjorde jag en smygmaska i den första maskan på varvet. 

Varv 4 bytte jag färg. Den svartvita baskern virkade jag två varv per färg i ungefär sjutton varv. Den lilavita baskern fick ett mer varierat varvtal (två vita, två lila, tre vita, två lila, ett vitt, tre lila och så vidare).

Varv 15 började jag minska baskern genom att hoppa över cirka vart tredje maska. Varv 16 fortsatte jag att hoppa över vart tredje till vart fjärde maska. Sedan fortsatte jag att minska till baskern var lagom stor.

Varv 18 till 29 virkade jag vanliga varv tills den var lagom stor.


söndag 11 mars 2012

Trikåklänning med halv polokrage

Äntligen har jag sytt klart 10-åringens trikåklänning efter en period av att ha fastnat i virkning av minigrisar till småsyskonen. Klänningen fick en halv polokrage med knapp och är sydd i ett enda helt stycke på samma sätt som i mitt tidigare inlägg "Helskuren klänning med skärp".



När jag väl hade gjort mönstret och klippt till klänningen gick den jättefort att sy, bara några timmar. Eftersom det är lite knepigt att få till att sy trikå snyggt fick klänningen orangea kantband i ärmarna och fållen. Från början var det tänkt att det skulle blivit en hel polokrage, men det bidde en halv och det fungerade ju bra. Klänningen är i storlek 140 och längre ner finns måtten till klänningen.

Polokragen klipptes ut med tyget på diagonala ledden.

Klänningen är i storlek 140 med följande mått (cm):

Övervidd: 72 cm + rörelsevidd 10 cm = 82 cm (plaggmått). Mönstermått: 82/4= 20,5 cm Övm
Midjevidd: 63 Mvm
Stussvidd: 76 + rörelsevidd 6 = 82 (plaggmått). Mönstermått: 82/4= 20,5 Svm
Kjollängd: 30 (men kan gott vara lite längre) Klm
Rygglängd: 30 Klm
Stusslängd: 12,5 Slm
Stussvidd: 6
Axellängd: 9,5 Alm

Plagglängdens mått = Rygglängd 30 - 1,5 Halsringningens djup = 28,5 + Kjollängd 30 = 58,5
Midjelinje = Rygglängdsmått 30 - 1,5 Halsringningens djup = 28,5 + Övm 20,5 = 48,5
Sidhöjdslinje =Rygglängdsmått 30/3 = 10

Skärpet är 63 cm långt och 7 cm brett. Sedan viks det på mitten.

Polokragen gjordes lika lång som halslinjerna fram + bak + en halv cm sömnsmån.

Klänningen är en variant av beskrivningen i lektion 11 i Klädskolans kurs "Alla kan sy".

söndag 8 januari 2012

Helskuren klänning med skärp


Denna klänning sydde jag av thaisiden. 


Halsen och ärmarna fick ett litet dekorband.


Bakstycket gjordes likadant som framstycket utom halsringningen fram som går ca 8 cm djupare än bak.

Klänningen är sydd enligt beskrivning i tionde lektionen i Klädskolans sykurs Alla kan sy.





Haremmysbyxor med V-skuren midja


Jag behövde ett par nya byxor att yoga i och eftersom jag i sykursen på Klädskolan (nionde lektionen) skulle sy ett par byxor med V-skuren besparing, bestämde jag mig för ett tyg i grön plysch som jag hittade hemma i gömmorna och en vadlång variant.

Byxorna sys efter samma mönster som ett par vanliga klassiska långbyxor, som till exempel här. Jag sydde efter samma mönster jag gjorde till barnbyxorna i detta inlägg.

Skillnaden är att man på detta mönster utesluter fickor och sprängväck och gör en v-formad midja av den övre delen av mönstret. Detta görs genom att man drar en linje (besparingslinje) nedanför midjelinjen, på framstycket vid mittfram 10 cm nedanför midjelinjen och drar ett streck upp till 5 cm nedanför midjelinjen på andra sidan. Likadant gör man med linjen på bakstycket. Därefter klipper man längs linjen och får då två delar som man syr ihop och som sedan bildar en v-formad linning till midjan. 

Den andra skillnaden mot vanliga långbyxor är att man på dessa för att få mer vidd i midjan klipper isär mönstret från midjan ner till fållen och särar på midjan 5 cm när man nålar fast mönstret vid tyget. Så här:



Därefter sydde jag även små linningar/muddar till byxbenen. Ett exempel på hur man kan sy på en mudd/linning på ett par barnbyxor finns här.