lördag 16 maj 2015

Stadsklänning och basker

Älskar det här tyget från Vanja Sea, designer Eri Kaupunki, som jag hittade på symässan för några år sedan. Tyget förvandlades på några timmar till en klänning, som nog är den snabbaste jag sytt i mannaminne. Därför råkade också husen hamna upp och ner, vilket ändå inte gjorde så mycket. För att förhöja dess charm fick virkad liten blomma fick pryda dess barm.















När jag ändå var i gasen och det blev en liten tygbit över fick det bli en basker till min minsta dam.
Även den fick bli prydd av en liten virkad blomma.



tisdag 21 april 2015

Bestickklänning med aptit



Hittade det här härliga tyget med bestick, på senaste tygmässan hos Tusenskonatyger. Sydde sedan efter mönstret Onion 2044 för en retro västklänning. Jag valde varianten med ett veck mitt fram.


Två telefon-pärlor fick pryda klänningens överdel.


Ekorrklänning i trikå - skön som få

Min vurm för trikå bara fortsätter. Den här klänningen sydde jag enligt ett egenritat grundmönster (som också blivit blomklänning i trikå och prickklänning med sned polo).

Tyget med ekorrmönster, en ekologisk trikå från Lillestoff enemenemeins av Pamela Hiltl, hittade jag på Ohlssons tyger.

Jag lät ringningen vara rundad och ärmarna blev trekvarts långa, strax under armbågen.

Ärmarna avslutade jag med en egengjord mudd av samma tyg som klänningen. Mudden gjorde jag genom att klippa en liten bit tyg ca 6 cm x  armvidden och sedan vika dubbelt och sy fast på ärmen (här kan du se hur du syr på en mudd)

Halsringningen, liksom fållen vek jag in dubbelt och sydde sedan för hand med smygsöm.

Eftersom jag har en liten kärlek till knappar på mina klänningar lät jag en liten röd, skimrande knapp pryda klänningen över ena bröstet som en liten detalj.

Jag har ingen overlock-symaskin så jag använde helt enkelt overlock-inställning och en pressarfot för zig-zag på min vanliga symaskin, vilket fungerade utmärkt.

Jag köpte mig nu en särskild nål för att sy i trikå (jerseynål) lite tunnare och med en kulspets för att det inte ska bli hål i tyget. Den fungerade jättebra, inga hål så vitt jag kan se. Så den använder jag nog även i fortsättningen på elastiska tyger.

Saftig fruktklänning à la 60-tals städrock

Det blev en riktigt somrig klänning/städrock à la 60-tal denna gång med hel knäppning fram. Det färgglada tyget i bomull hittade jag på rea i en tygaffär på Hornsgatan i Stockholm. Ett skärp sytt av samma tyg fick pryda midjan. De blå knapparna i knäppningen är äldre vintageknappar och kommer från Sidencarlsson.

Klänningen är sydd med vändsöm då man först syr från rätsidan (då avigsida ligger mot avigsida) med en lite mindre sömnsmån än den tänkta. Sedan vänder man klänningen till avigsidan och syr en omgång till. Vips så är sömnskanten gömd och behöver inte överkastas.

Tanken var att knapphålen skulle vara passpoalerade, men jag nöjde mig med att göra vanliga knapphål på maskin. Gjorde istället passpoalerade knapphål på en liten provlapp istället (beskrivning kommer).




fredag 2 januari 2015

Schackklänning med pingvinärm

Ännu mer trikå...
Det blev dags att sy en klänning med pingvinärm till min lilla tjej utifrån beskrivning till eget mönster i lektion 17 i Klädskolan Alla kan sy. Klänningen är gjord i ett enda bak- och framstycke, likadana utom en lite djupare rundning i halsen på framstycket. Jag lade till en liten svart mudd i halsringningen och valde att göra trekvartsärm. Det var både lätt att göra detta mönster och gick fort att sy. Lätt är rätt!  Själv blev jag sugen på att sy en sådan här klänning till mig själv också.

En enklare beskrivning hur jag gjorde mitt mönster finns längre ner.






Jag gjorde klänningen utifrån storlek 128 som dottern har och följande mått: 

Halsvidd: 32 cm + 2 cm i rörelsevidd = 34 cm. 34/2 = 17 HVM (halsviddsmått)
Axellängd: 10 cm
Armlängd: 30 cm
Plagglängd: 62 cm (Rygglängd 30 + Kjollängd 32)
Stussvidd: 71 cm + 5 cm i rörelsevidd = 76 cm 76/2 = 19 SVM (stussviddsmått)
Stusslängd: 16 cm
Armmått: ca 20 cm

  1. Börja med att rita en linje till vänster på mönsterpappret i plagglängden, i detta fall 62 cm. 
  2. Halslinjen mäter du 7 cm in och två cm upp (för bakstycket) och formar ner till den vänstra linjens början. Den streckade linjen visar hur en djupare ringning på framstycket kan se ut.
  3. Axel- och ärmlinjen mäter du från halslinjen och ritar en rät och lutad linje som går 15 cm nedanför den vänstra linjens början.
  4. Midjelinjen ritar man ca X cm ner, dvs. rygglängden, här 30 cm ner. Längden på midjan är samma som stussviddsmåttet, dvs. 19 cm brett.
  5. Stusslinjen drar man ca 16 cm nedanför midjelinjen (eftersom detta är ett barnplagg, för vuxna brukar den så kallade stusslängden vara ca 20 cm).
  6. Fållinjen, nederkanten, är i samma bredd som stussviddsmåttet, midjelinjen och stusslinjen dvs. 19 cm.
  7. Dra en rät linje från fållen upp genom stusslinjen och midjelinjen. Sedan formar du linjen i en båge till höger som landar ca 10 cm nedanför ärmlinjen (beroende på hur bred armen är).



Punklinne med halv polo

Trikå igen. Jag hade en snutt tyg från detta lite punkiga trikåtyg som Ohlssons sålde ut på rea, och då fick det bli ett linne till min 13-åriga dotters förtjusning. Modellen gjorde vi efter en t-shirt hon gillar. Kort ville hon att det skulle vara och att det skulle vara polokrage, så jag sydde dit en halv polokrage som jag gjorde genom att vika ett 12 cm brett tygstycke dubbelt och sy på grundformen. Dottern blev nöjd, och då blev jag också förstås nöjd.



Greyhoundkjolen

Symaskinen har gått varm under mitt härliga jullov.
Äntligen fick jag sy någonting av det här roliga hundtyget från Gütermann som jag hittade på Ohlssons tyger.
Kjolen är veckad och bärs av en bred linning som knäpps med två knappar i sidan. Kjolen har också ett blixtlås i sidan. Mycket tyg är det i denna kjol som har potential för snurrande danser.
(Mönstret har jag tagit fram utifrån Klädskolans lektion 16 i Alla kan sy)



Juliga skjortklänningen

Det var dags att plocka upp och göra klart mina kvarvarande lektioner i Klädskolan (denna gång nummer 15). Och nästa på tur att skapa var en skjortklänning. Jag valde ett juligt tyg med röda hallonknappar. Och så här blev resultatet...

Ärmarna valde jag att göra lite puffiga med några små veck vid axlarna, jag satte dit en liten mudd i samma tyg för att puffa ännu lite mer.

För mig var det premiär att sy en skjorta, och mycket fiffiga tips fick jag genom att titta på dessa Youtube-klipp:






Prickklänning med sned polo

Trikå trikå trikå. Denna klänning sydde jag utifrån ett egenkomponerat mönster. Jag utgick från min Blomklänning i trikå och lade till egna ärmar och en snedställd polokrage med knapp inspirerad av kragen på en prästkrageklänning från Rino. Trikåtyget kommer från Ohlssons tyger. Skön och härlig blev den.




Blomklänning i trikå

Denna blomklänning i trikå fick premiärsitta på min nya provdocka. Det var också lite av premiär för mig att sy i trikå till mig själv. Men vad härligt och lätt. Sy och överkasta på en och samma gång. Vips så var det klart. Och den satt som en smäck. Klänningmönstret skapade jag själv med lite inspiration från andra klänningar. Tyget kommer från Znok design. Jag använde vanlig zig-zagfot med inställningar för dubbel overlock, vilket fungerade utmärkt. Mer trikå ska det bli.




Min nya kärlek - en skyltdocka

Här är min nya kärlek som jag hittade i ett skyltfönster i en affär på kungsholmen som hade total utförsäljning. Den blev min för ett par hundralappar och fick följa med mig på cykeln hem. Som tur är har den ungefär samma kroppsform som jag, ja ja iallafall nästan. Hur som helst gör den mitt syliv lite lättare.